
INTERVIEW ANJA VONDENHOFF
Wijnliefhebbers kennen je als de champagnespecialist van het Nederlandse wijnonderwijs. Wat heb je met champagne ?
"Ik vind bewaarwijn fascinerend en champagne is zo goed houdbaar, dat je het kunt vergelijken met witte Bourgogne . Maar ik hoef echt niet elke dag champagne te drinken. Alleen al het idee dat er champagne in mijn kelder ligt en dat ik het kán drinken, is fijn. En dan is de fles ook nog een feest om te openen. Een kurk die geluid maakt, de bubbels die geluid maken - champagne is een wijn die tegen me praat. En ik drink champagne omdat ik het zo lekker vind. De meeste mensen hebben niet in de gaten hoe gevarieerd champagne is. Als ik maar om de paar maanden een glas champagne zou drinken, zou ik dat ook niet weten. Je leert het pas als je er drie of vier naast elkaar proeft, je moet ze kunnen vergelijken.
In 2011 zag ik de aankondiging van de wedstrijd van het Comité Champagne voorbijkomen, waarvan de winnaar een jaar lang officieel champagneambassadeur werd. En ik won hem toevallig.''
Toevallig?
'' Nou ja, ik ben niet iemand die een carriere heeft uitgestippeld. Ik plan weinig. Het schijnt dat mensen die dat wel doen succesvoller zijn, maar zo zit ik nu eenmaal niet in elkaar.
Wat is het dan, succes?
''Voor mij betekent dat ergens goed in zijn en dat werk langere tijd blijven doen. Tegenwoordig worden veel jonge sommeliers in korte tijd waanzinnig goed en dan boem, hoor je niets meer van ze. Ze verdwijnen bijna uit beeld.''
Dus je koppelt succes niet aan maatschappelijk succes?
''Als je in het onderwijs zit, is dat niet het eerste dat in je opkomt. Mijn succes is als anderen op mijn schouders kunnen staan en beter worden dan ik.''
​
Wat geef je voor les?
''Sinds 1994 geef ik aan de Middelbare Hotelschool in Apeldoorn les over het hele restaurantvak. Het is een hele gezellige school ik heb er geleerd dat het moeilijker is om les te geven aan mensen die nog niets van wijn weten dan aan mensen die er al heel veel van afweten. Het is ook een test in geduld en dat, kan ik je vertellen, is niet mijn beste eigenschap. Jammer genoeg krijgen leerlingen nu nog maar een half jaar drankenkennis, daarna is het een keuzevak. Toen ik hier begon, kregen leerlingen drie jaar lang twee uur per week drankenkennis. Dat maakt nogal uit. Ooit zat ik in een groep die meehielp met het opzetten van een vooropleiding voor de Academie voor Gastronomie en heb ik daar tot 2018 lesgegeven. Dat was een goede stap, want het ging echt over smaak. In 2018 ging ik naar de Wijnacademie voor het opzetten van de SommelierOorkonde-opleiding.''
En nu ben je champagnespecialist van de Wijnacademie en voor de WSET Diploma Course?
''Ik moet je even corrigeren. Ik ben specialist op het gebied van álle mousserende wijn. Voor de Wijnacademie geef ik dus de nascholing voor mousserende wijnen en sinds 2012 de module sparking wines voor de WSET Diploma Course. Binnenkort ga ik van start met een nieuwe, officiële champagneopleiding, opgezet door de champagne-industrie zelf. Het is de Engelstalige Champagne Specialist Course. Hij is bedoelt voor vakmensen, om hun kennis te verdiepen van onder meer combineren van champagne met gerechten.''
​
Je had een gloedvolle carriere als hoteldirecteur in het buitenland in het vooruitzicht en koos voor het Nederlands onderwijs. Leg dat maar eens uit.
Na het atheneum werd ik uitgeloot voor de Hogere Hotelschool. Ik ging een zomer in een restaurant in Solutré werken, in de Mâconnais. Via school kon ik in 1987 stage lopen in de buurt van Washington DC, bij Marriott. Ik vond het fijn, een poos weg uit Nederland, weg van alles wat vertrouwd was.
Ik had al besloten in de VS verder te studeren. Het werd Hospitality Management in Miami. Ik behaalde mijn master's degree ein ging werken bij het Hilton in Boston. Na een jaar boden ze me op verschillende plekken in de wereld een baan aan. Ik koos voor het grootste, mooiste hotel in München. Mijn vooruitzicht was: verplicht om de twee jaar van land veranderen en twaalf jaar later hoteldirecteur worden. Maar na een reis door India stapte ik het onderwijs in.
Voor het complete interview: Perswijn editie augustus 2024
​
​
_5903_1_4ca9923bb3405b536290dfc14bd052c5.jpg)